skip to content

De Piccardthof ..natuurlijk beleven...
 

Opgericht in 1942 door de heer Piccardt, maar nog steeds springlevend. De Piccardthof is een van de toonaangevende volkstuincomplexen van Nederland. Gewaardeerd door het maximale aantal van vier stippen op grond van onze bijdrage aan een duurzame en ecologische microsamenleving. Tuinieren zit ons in het bloed. Als leden dragen we dit gezamenlijk uit en we voelen ons er verantwoordelijk voor. Natuurlijk mag iedereen tuinieren op zijn of haar wijze zolang dit overeenstemt met de spelregels die daarvoor zijn vastgelegd.

Wie zo in de ochtend of de late avond een wandeling maakt over ons complex hoort de verschillende vogels fluiten. Vaak sta je er niet bij stil, maar je treft hier soms heel bijzondere exemplaren aan zoals de ransuil die je vanuit zijn plekje met zijn opvallende ogen aankijkt. Zo vlak bij een stad is dat heel bijzonder. Op al die zaken zijn wij bijzonder zuinig. Een perfecte harmonie die we niet willen verstoren.

In juni 1999 hebben wij het Nationaal keurmerk Natuurlijk Tuinieren ontvangen en riep de gemeente Groningen ons uit tot een waardevol natuurgebied. Daar zijn wij natuurlijk apetrots op. Hoe we dat hebben bereikt? Gewoon door er met vrijwilligers en leden keihard aan te werken en door respect te tonen voor onze natuurlijke omgeving. Samen werken aan een uniek natuurgebied met bijzondere flora en fauna. Door onze ligging zijn we een verbindingsgebied tussen belangrijke natuurgebieden.

Daarom is ons complex met nadruk geen recreatiepark maar onderdeel van een ecologisch kerngebied binnen de stedelijke ecologische structuur (SES). Zie overzichtskaartje. Logisch dus dat de natuur op ons complex een centrale plaats in neemt. Dwalend over onze tuinen zie je hoe die instelling leidt tot prachtige plekken waar de natuur een eigen plek opeist. Hier en daar wat geholpen, maar over het algemeen op eigen kracht. Een plek met garanties voor een groene toekomst, waar iedereen trots op is, want het maakt ons erg bijzonder. Heb jij dat nu ook die natuurbeleving? Dan ben je van harte welkom en ontvangen we je met open armen. We stellen dit met nadruk omdat een juiste keuze voor een goede start voorkomt dat er later voor beide kanten teleurstellingen ontstaan. En dat zou jammer zijn.