De Rouwmantel

Heb je er al eentje gezien op Piccardthof? Een forse vlinder helemaal zwart met een witgele rand, de Rouwmantel. Een zeldzaamheid in Nederland en sinds 1964 uitgestorven. Er zijn nog wel twee invasiejaren in 1995 en 2006 geweest waar honderden tot duizenden vlinders werden waargenomen. Buiten deze jaren om moesten we het doen met af en toe een zwervend exemplaar en in sommige jaren helemaal geen waarnemingen. 

Foto: Lex Tervelde

Maar het tij is gekeerd en vanaf eind augustus kwamen de Rouwmantels met grote getale naar Nederland. Het lijkt erop dat we aan de vooravond van een nieuwe invasie staan. Inmiddels zijn ze al op meer dan 50 locaties in Nederland waargenomen en het zou mooi zijn als Piccardthof daar bij zou komen. Deze week staat er een noordoostelijke wind en wordt de kans steeds groter om er eentje te zien.

De vlinders zijn verzot op gistend fruit waar ze uren achtereen met hun roltong de sappen naar binnen slurpen. Ook bezoeken ze regelmatig tuinplanten op zoek naar nectar. Je kunt deze zeldzaamheid dus zomaar in je tuin aantreffen. 

Foto: Lex Tervelde

Rouwmantels zijn iets groter dan de Dagpauwoog en Atalanta en goed te herkennen aan de witgele band die duidelijk afsteekt tegen de zwarte grondkleur. Mocht je er eentje op Piccardthof tegenkomen dan hoor ik het graag via lextervelde@live.nl, indien mogelijk graag met een duidelijke foto. 

Lex Tervelde