Gewone huisspin

Al jaren ligt achter ons huisje een stapel hout onder afdekplastic. Waarschijnlijk is dit overgebleven bij de nieuwbouw van het huisje. In mei van 2021 stonden er containers op de parkeerplaats voor een schoonmaakactie rondom je huisje. Een mooie gelegenheid om hetgeen niet meer bruikbaar was af te voeren. Ik weet dat in dit soort ‘overhoekjes’ het vaak wemelt van het leven. Voorzichtig haalden we het plastic weg. Vermolmd hout maar ook mooie planken en balken kwamen tevoorschijn. Het bleek inderdaad een prachtige schuilplaats te zijn voor vele dieren. Naast de enorme hoeveelheid pissebedden, zag ik grote duizend- en zelfs miljoenpoten wegvluchten. Een grote bruine kikker was zijn schuilplek kwijt en een kleine watersalamander moest ook een nieuwe plek zoeken. Oud hout onder plastic biedt voor vele dieren een veilig heenkomen. Gelukkig liggen er overal nog stenen en andere materialen in onze tuin waar ze een nieuwe plek kunnen vinden. Ik vermoed dat dit bij meer huisjes is gebeurd tijdens de voorjaarsschoonmaakactie. 

Plotseling een doordringende gil en ik vreesde het ergste. Toen ik naar de plek des onheils ging was er gelukkig niets gebeurd. Een grote spin keek mijn vriendin doordringend aan en ik vroeg me af wie er nu banger was. Ik herkende de spin niet meteen maar dapper als ik ben pakte ik haar voorzichtig op om een foto te maken. Later toen ik uitgezocht had welke soort het was bleek het te gaan om een Gewone Huisspin. 

Ze behoort tot de familie van de Trechterspinnen. Deze spinnen maken op moeilijk bereikbare plaatsen in kelders en schuren een wat rommelige ogend trechterweb. Overdag trekken ze zich terug in een zogenaamde buisvormig geweven retraite. ’s Nachts keren ze weer terug naar hun web in de hoop een maaltje te vangen.

De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door hun zeer lange poten en kleinere en smallere achterlijf. Als de mannetjes op zoek gaan naar de vrouwtjes belanden ze soms in badkuipen en wastafels waar ze niet meer uit kunnen ontsnappen. Ze leven gewoonlijk in huizen en schuren maar komen ook ver buiten de bebouwde kom voor, bijvoorbeeld onder stenen én dood hout op ons mooie Piccardthof!

Lex Tervelde