Rupsen

Afgelopen weken werden mij foto’s van diverse grote rupsen opgestuurd. De ene rups nog fraaier dan de andere. Twee rupsen bleken de familie van de pijlstaarten te vertegenwoordigen en eentje was van de niet zo algemene Koninginnepage. 

Pijlstaartrupsen zijn goed te herkennen aan hun hoornachtige ‘staartje’. Dit is de zogenaamde karakteristieke pijl waaraan de vlinder haar naam ontleent. Er zijn 18 verschillende soorten pijlstaartvlinders in Nederland waarvan er twee als uitgestorven moeten worden beschouwd. Zes soorten zijn zeldzame trekvlinders die maar enkele keren per jaar in Nederland worden waargenomen. Tien soorten zijn goed waar te nemen waarvan de bekendste de kolibrievlinder is. De pijlstaartvlinders behoren tot de groep van de nachtvlinders.

Ada Besselink stuurde mij een foto op van een grote rups die gevonden werd tijdens een werkochtend in het Fruithofje. 

Ligusterpijlstaartrups – Foto: Ada Besselink

Het bleek om de Ligusterpijlstaartrups te gaan, een algemene nachtvlinder. Zoals de naam al doet vermoeden leven de rupsen voornamelijk op de Liguster. Maar ook andere waardplanten worden niet geschuwd en zijn ze ook te vinden op Sering, Es, Gelderse roos en bijvoorbeeld Moerasspirea. 

Linda Haak stuurde mij een foto toe van de Olifantsrups welke ze gevonden had op Wilgenroosje. Dit is een hele mooie en bijzondere rups want bij bedreiging trekt hij zijn kop (de voorste segmenten) samen waardoor het lijkt dat een paar grote ogen je aankijken. Op deze manier worden vijanden afgeschrikt. Later ben ik zelf nog even gaan kijken en de rups zat nog steeds op zijn geliefde waardplant waar hij zich tegoed deed aan de bladeren. 

Olifantsrups – Foto: Lex Tervelde

Van Mia Bloemhof kreeg ik een mooie foto van de rups van de Koninginnepage. Deze soort behoort tot de dagvlinders. De laatste jaren met de opwarming van de aarde is de vlinder jaarlijks te vinden in Nederland. In het ene jaar zijn ze talrijker dan in het andere jaar. Bijzonder is dat een vlinder de moestuin van Mia had gevonden en op de waardplant, een schermbloemige, haar eieren had afgezet.  

Koninginnepage. – Foto: Mia Bloemhof

Al een tijdje doe ik onderzoek naar het voorkomen van nachtvlinders op Piccardthof. Het mooie van het tuincomplex is dat het relatief donker is. Met behulp van een krachtige UV lamp en een opgespannen laken trek ik de vlinders aan. Als ze rustig gaan zitten kan ik ze fotograferen en later uitzoeken welke soorten het waren. Inmiddels heb ik zo een 300 verschillende soorten ‘gevangen’ waaronder ook diverse pijlstaartvlinders. In een volgende bijdrage zal ik hier verder op ingaan. 

Foto: Lex Tervelde

Lex Tervelde
20-09-2021