Smaakjeswater en ice tea voor de dorst: zelf maken

Nu de dagen langer worden en de temperaturen stijgen hebben we vaker behoefte aan iets fris te drinken. En om nou de hele dag aan cola en de fanta te zitten is te zoet en echt niet lekker. Daarom hier een aantal verfrissende smaakjes die je aan je water toevoegt en waarschijnlijk allemaal al in je keukenkast liggen en/of in je tuin, dan wel de kruidenlaan groeien. Volgens sommige deskundigen zijn enkele kruiden extra dorstlessend, reinigend of hebben een gezondheidspré. In elk geval smaakt het heerlijk, én we nemen geen energie-vretende suikers (= 44 kilo per persoon per jaar) in met alle gevolgen van dien, dus vries de ijsblokjes alvast in je op zonne-energie aangedreven koelkastje met vriesvak!

Het belangrijkste: leef je creativiteit uit en doe vooral wat je lekker lijkt!
Voeg op warme dagen evt wat Keltisch zeezout toe voor de extra mineralen en spore elementen die je uitzweet, en voor wie zijn darm bacteriën wil verwennen wat waterkefir of komucha. Je kunt er verder gedroogde of verse kruiden, allerlei citrusfruit vijgen en bessen uit de tuin, gember in plakjes (of poeder) kurkuma en zwarte peper en tevens groene en zwarte thee. Uit de kruidenlaan of tuin: munt citroenmelisse, citroenverbena, zoethoutgras, griekse theekruiden, borage, oregano, bergmunt, pepermunt, hibiscus, rozenblaadjes, goudsbloemen, afrikaan, dragon, venkel, dovenetel, zonnebloemen etc.

Je kunt op verschillende wijzen te werk gaan.

  1. De eenvoudigste is je lege spa/sapflesje te vullen met water en je favoriete smaak een paar uur in de koelkast te zetten.
  2. Je kunt je smaakcombi overgieten met een beetje warm water, na tien minuten zeven (of een thee ei gebruiken) en vervolgens overgieten met ijsblokjes of koud water uit de kraan of spa. Daarna eventueel nog citroenschijven of bessen toevoegen en desgewenst bio honing van onze imker.
  3. Vries je smaakjes in tot gebruik en overgiet dan met koud water. Bijvoorbeeld kleine bloemetjes (zoals madeliefjes) in een ijsblokjes vorm. Eventueel met een beetje diksap.

De volgende mix van smaken heet de vitaliteit van het lichaam en de alertheid van de geest te vergroten terwijl we hun dorst lessen.

Ph corrigerend watertje: je favo smaakjes met enkele plakjes komkommer of courgette en een paar korreltjes zeezout. Brandnetel is ook een optie.

Fris relax watertje: komkommer, munt, citroen en eventueel dille.

Antioxidant watertje: met doorgesneden aardbei, frambozen, basilicum en steranijs.

Tijdloos fris&fruitig watertje: stukjes rabarbersteel, vlierschermen en sinaasappelschijven of aardbeien.

Fris en ontspannend: citroenschijfjes, citroenmelisse en munt.

Zalig en fris: citroenverbena met sinaasappelschijfjes.

Mediteraan: lavendelbloemen, rozemarijn en citroen (verbena).

Darmminnend: venkel en anijszaad met kamille.

Eetbare bloemen: van bv salie, lavendel, borage, oost Indische kers, goudsbloemen, leeuwebek, madeliefjes etc met enkele abrikozen of dadels en een snuf gember.

Zoet en vrouwelijk: kamillebloemen, seringen- of jasmijn bloemetjes, honing.

Maagthee: munt, gember, venkel en honing of zoethout.

Antioxidant, vitaliteit en afvallen: gember, citroenschijven, kurkuma en zwarte peperkorrels.

Nazomerthee: appelschijfjes en kaneel of schijfjes peer en kardemon.

Verkouden: gember, dennetoppen en tijm.

Vrolijk: paardebloem hoofden evt afgeritste lintbloemetjes met honing, citroen en gember.

Voor het hart en zeer dorstlessend: hibiscus bloemen.

Behalve het fruit kun je ook het blad van de rode en zwarte bes en tevens de wilde aardbei toevoegen voor extra tannine. Verder geldt dat hoe beter de plant tegen droogte bestand is hoe dorstlessender voor ons. Een warme zomer toegewenst!

Munt, citroen, gember en kaneel.

Bronnen: 
Rineke Dijkinga nieuwsbrief, eetbare-geneeskrachtige kruiden blog@facebook; kraeuterpfarrer.nl
Eigen smaak