Appels persen in het Clubgebouw

Beste Piccardthoffer,

Heb je een appelboom die zó vol hangt dat je nu al geen appeltaart meer kan zien? Op zaterdag 11 oktober kan je van 10:00-15:00 uur terecht in het Clubgebouw om van je appels heerlijk sap te persen!

Als je je appels nog niet geplukt hebt, dan kan je dat de komende week nog doen. Was het vuil eraf en leg ze droog in een krat of open doos, maximaal 3 lagen op elkaar, op een koele plek. Zo kan je ze prima een tijdje bewaren. Appels met rotte plekken leg je apart, zodat ze de goeie niet aansteken. Die zijn goed voor appelmoes en appeltaart (toch nog…), of om zo te eten.

Tijdens de persdag neem je, behalve je appels, mee:

  • Een snijplank plus snijmes. Dan kan je eventuele nieuwe slechte plekken verwijderen en elke appel doormidden snijden, want soms blijkt een mooie appel toch rot te zijn.
  • Schone flessen of containers om het sap in te doen. 3 à 4 kilo appels leveren ongeveer 1 liter sap. Je kunt het sap rauw een week bewaren in de koelkast. Als je het pasteuriseert (verwarmt tot 70°) en in schone, goed afsluitbare flessen doet, kan je het wel een jaar bewaren.
  • De uitgeperste appelpulp kan je heel goed over je tuin verspreiden, als bemesting. Neem daarvoor dan iets mee om het in te doen. Eventueel kan een deel in het Fruithofje gestrooid worden.

In het Clubgebouw is verder alles aanwezig om appels te persen. Er staat een apparaat dat je appels machinaal vermaalt tot kleine stukjes en er is een grote en een kleine pers die je met de hand moet bedienen. Hoe alles werkt wordt je ter plekke uitgelegd door de aanwezige begeleiders. Mocht je interesse hebben in het maken van cider dan kunnen we je daar ook wat over vertellen.

Het kan zijn dat je even moet wachten, maar daarvoor staan de koffie en thee klaar en natuurlijk is er van alles te bepraten over…appels.

Wie weet tot 11 oktober!

Het Persteam,

Trudi, Jos en Ingrid.

Tags:

Datum

zaterdag 11 oktober 2025
Expired!

Tijd

10:00 - 15:00

Locatie

Clubgebouw
Categorie